Groep 8 geniet van de excursie Biesbosch Onder Vuur

Op vrijdag 27 september stond voor de leerlingen van groep 8 de excursie Biesbosch Onder Vuur op het programma. Tijdens een vaar- en wandeltocht door het nationaal park kwamen de leerlingen langs diverse filmlocaties van de film Biesbosch Onder Vuur en langs diverse plekken waar verzetsgroepen, partizanen en Duitse soldaten moesten overleven tijdens de Tweede …

Op vrijdag 27 september stond voor de leerlingen van groep 8 de excursie Biesbosch Onder Vuur op het programma. Tijdens een vaar- en wandeltocht door het nationaal park kwamen de leerlingen langs diverse filmlocaties van de film Biesbosch Onder Vuur en langs diverse plekken waar verzetsgroepen, partizanen en Duitse soldaten moesten overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De excursie werd georganiseerd door Staatbosbeheer in samenwerking met Cultuureducatie Amerstreek. Vanwege de 80-jarige bevrijding was de excursie dit jaar gratis.

Voorafgaand aan deze excursie hadden de leerlingen op school met juf Nienke naar de film Biesbosch Onder Vuur gekeken. Ze waren onder de indruk. Het was dan ook muisstil in de klas. De kinderen keken uit naar de excursie. Vrijdagochtend was eindelijk het moment aangekomen dat ze samen met meneer Robbert aan boord stapten van fluisterboot Zuidwaard. Ze werden van harte welkom geheten door Han en Rien, de vrijwillige gidsen van Staatsbosbeheer. Alle kinderen kregen een oranje zwemvest aan. Het weer was onstuimig. Het waaide hard, maar het bleef droog.

Na de afvaart voer de schipper richting ’t Veerhuis, de locatie waarvandaan het veer vertrok om personen over te zetten van Drimmelen naar de Biesbosch. Daarna mochten de kinderen op zoek aar de tweede locatie, De Mand. Ze speurden tussen het riet naar een lange paal met  een mand. Wanneer iemand vanuit de Biesbosch naar Drimmelen wilde, werd de mand tot in de top gehesen. Zodra de veerman de mand zag, stak hij de Amer over om die persoon op te halen. Vervolgens voer de schipper dieper de Biesbosch in. De kinderen keken enthousiast om zich heen. Tijdens dit uitstapje leerden ze van de gidsen ook veel over de natuur. Aandachtig luisterden ze naar het verhaal over eb en vloed. “Je kon de Biesbosch alleen met hoog water in, met laag water kwamen zandbanken tevoorschijn. Je moest echt bekend zijn in dit gebied om te weten waar je nog kon varen. De Duitse bezetters meden daarom zoveel mogelijk dit natuurgebied,” vertelden de gidsen. Daarna vertelden de gidsen over de rol die de liniecrossers hebben gespeeld tussen de bevrijde zuidelijke provincies en de bezette noordelijke provincies. Ook nu waren de leerlingen geboeid door de verhalen van de gidsen.

De schipper voer langs een locatie waar inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog boten verstopten voor de bezetters, langs een voormalige dijk, langs De Zwarte Schuur en langs een aanlegsteiger. Enkele kinderen herkenden de filmlocaties. Nabij de brug van Sint Jan meerde de fluiterboot aan. Wandelschoenen en laarzen werden aangetrokken. De groep werd in tweeën gesplitst. Onder leiding van een gids liep elke groep een rondje door het natuurgebied. Ondertussen voerden de kinderen enkele opdrachten uit die in het teken stonden van de Tweede Wereldoorlog. Zo speelden ze de hinderlaag op de burg van Sint Jan na, naar aanleiding van Dolle Dinsdag. Ze gaven de code “Mien zet de ketel op het vuur,” fluisterend door. Destijds het teken dat er een dropping aankwam. Omdat het belangrijk is elkaar te vertrouwen, liepen ze in tweetallen een rondje door het natuurgebied waarbij een kind geblinddoekt was en het andere kind het geblinddoekte kind moest sturen om de water- en modderplassen.

Op de terugweg klotste het water over de voorsteven wat tot de nodige lachsalvo’s bij de kinderen leidde. Kortom ze hadden genoten van Biesbosch Onder Vuur, een leerzame excursie.