Leerlingen SKOD-klas ontvangen schaakdiploma

Hoe loopt de toren? Hoe loopt de dame? Waarheen mag de koning? Welke functie heeft een pion? Wanneer kies je de vellige weg en wanneer sla je een schaakstuk van je tegenstander? Wat is schaakmat? De 30 kinderen uit groep 6/7 van de SKOD-klas kunnen deze vragen inmiddels gemakkelijk beantwoorden. Op woensdag 8 maart ontvingen …

Hoe loopt de toren? Hoe loopt de dame? Waarheen mag de koning? Welke functie heeft een pion? Wanneer kies je de vellige weg en wanneer sla je een schaakstuk van je tegenstander? Wat is schaakmat? De 30 kinderen uit groep 6/7 van de SKOD-klas kunnen deze vragen inmiddels gemakkelijk beantwoorden. Op woensdag 8 maart ontvingen zij namelijk hun schaakdiploma uit handen van wethouder Jürgen Vissers.

In het ruime muzieklokaal op basisschool De Zeggewijzer zaten de kinderen op de groene tribunebanken naast elkaar. Blij, maar ook zenuwachtig. De afgelopen zeven weken hebben ze in de SKOD-klas (voorheen plusklas) schaakles gehad. De lessen hebben ze afgesloten met een examen en afgelopen woensdag reikte wethouder Jurgen Vissers aan de kinderen het felbegeerde schaakdiploma van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond uit. Glunderend namen de jongens en meiden hun diploma in ontvangst.

SKOD-klas

In de SKOD-klas zitten leerlingen van de zes SKOD-scholen (De Stuifhoek, ‘de lage weide’, Den Duin, De Elsenhof, De Zeggewijzer en Zonzeel) met een hoog ontwikkelingspotentieel. De jongens en meiden hebben behoefte aan extra uitdaging, maar ook aan emotionele ondersteuning in de vorm van een stukje mindset. Veel kinderen kampen bijvoorbeeld met faalangst. Ze vinden het moeilijk om nieuwe dingen te leren omdat ze geen fouten willen maken. Op woensdag komt eens per veertien dagen de SKOD-klas bijeen.

Schaaklessen

Mirjam Schrauwen (coördinator van de SKOD-klas) en Renate de Jong (vakleerkracht muziek) zijn de bevlogen leerkrachten van de SKOD-klas. Gedurende het schooljaar behandelen zij verschillende thema’s. Dit jaar was schaken één van de onderwerpen waarmee de kinderen aan de slag gingen. De schaaklessen werden verzorgd door twee enthousiaste docenten van schaakclub ’t Paardje uit Made: Peter van den Hout en Frits Vonk. De coördinatie van de schaaklessen was in handen van René Gosens.

Ontwikkeling doorgemaakt

Sommige kinderen stonden te popelen om met de schaaklessen te starten, anderen zagen er enorm tegenop. Het was zelfs bijna een reden om met de SKOD-klas te stoppen. Uiteindelijk hebben ze het niet gedaan. Dapper zijn ze de strijd met zichzelf aangegaan. Nadat ze wat lessen hadden gehad en op school en thuis hadden geoefend, begrepen ze het spel beter en bleek het schaken toch niet zo moeilijk als ze hadden gedacht. Trots namen ze nu het schaakdiploma in ontvangt. “Wat een overwinning dat ze hebben doorgezet en nu hun diploma hebben behaald,” aldus Schraauwen. “Het is mooi om de ontwikkeling te zien, niet alleen in het schaken, maar ook in hun houding. Voor veel kinderen is schaken een onbekend spel. In eerste instantie lijkt schaken ze dan ook niet zo leuk, maar naarmate de lessen vorderen en ze veel oefenen, gaan de kinderen het schaakspel beter begrijpen. De meesten vinden het uiteindelijk heel leuk om te doen,” vervolgde ze. Dat bleek ook uit de reacties van de kinderen. Lotte: “Een paar jaar geleden wilde opa het mij leren. Toen vond ik het nog moeilijk. Hier heb ik het geleerd en nu kan ik het ook veel beter en vind ik het leuk.” François: “Ik kon al wat schaken, maar ik heb hier echt veel meer geleerd.” Meerdere kinderen gaven zelfs aan door te willen gaan met schaken.

Schaken is leerzaam

Op de vraag waarom voor schaken is gekozen, antwoordde Schrauwen: “Schaken is leerzaam omdat het voor velen nieuw is en in een veilige setting met gelijkgestemden kunnen ze met een nieuwe uitdaging aan de slag. Ze moeten iets doen wat moeilijk is, waarbij ze leren om fouten te maken, om tegen hun verlies te kunnen en om hulp te vragen. Daarnaast moeten ze door een leerkuil, ze leren om te leren en om door te zetten. Ze worden getriggerd om nieuwe functies te ontwikkelen. Bovendien ontwikkelen ze strategisch inzicht.”

Uitreiking schaakdiploma’s

Aan wethouder Jürgen Vissers de eer om de schaakdiploma’s uit te reiken. “Als gemeente zijn we heel blij dat de scholen deze SKOD-klas organiseren waarbij jullie worden getraind door twee fantastische juffen. Volgens mij vinden jullie het ook allemaal hartstikke leuk dat jullie hier naartoe mogen. Ik hoor weleens dat jullie het zo jammer vinden dat jullie na de SKOD-klas weer terug naar school moeten.” De kinderen beaamden dit met een volmondig en duidelijk “Ja”. Vissers vervolgde: “Namens de gemeente wil ik jullie allemaal een compliment geven omdat jullie je zo inzetten om heel hard te werken.” Na deze mooie woorden wat het moment suprême aangebroken. Vissers feliciteerde alle kinderen en overhandigde aan hen het schaakdiploma dat ze glunderend in ontvangst namen. Zowel de schaakdocenten als de twee leerkrachten van SKOD werden nog beloond met een lang applaus. Trots liepen de jongens en meiden naar het naastgelegen lokaal waar ze aan de slag gingen met een nieuw thema.